Brug din overskydende jord fra haven til dit højbed

Du kan sagtens bruge din overskydende jord fra haven til dit højbed. Det kan f.eks. være overskydende jord fra når du graver en trampolin ned eller opgravet jord fra byggeprojekter og udjævning af haven. Dog er der nogle vigtige overvejelser, du bør tage i betragtning inden du fylder dit højbed med jord fra haven.

Kvaliteten af jord

Undersøg jordens kvalitet i din have. Hvis den er næringsfattig eller har dårlig dræning, kan det påvirke plantens vækst i dit højbed. Du kan overveje at tilføje organisk materiale som kompost for at forbedre jordens struktur og næringsindhold. Læs mere om hvad du kan gøre for at forbedre jorden i dit højbed så dine planter får de bedst mulige vækstforhold.

Ukrudt og skadedyr

Vær opmærksom på ukrudt og skadedyr i den jord, du graver op. Det kan være en god idé at sikre, at du ikke overfører uønskede planter eller skadedyr til dit højbed.

Kontaminering

Hvis du tidligere har anvendt kemikalier, pesticider eller andre potentielt skadelige stoffer i haven, bør du overveje, om jorden kan være forurenet. I så fald kan det være bedre at købe jord til højbedet for at undgå at introducere skadelige stoffer til dine dyrkningsområder.

Fyldstoffer

Nogle gange kan du blive nødt til at tilføje fyldstoffer til den gravet jord for at forhindre, at jorden i højbedet komprimeres for meget over tid. Dette kan omfatte sand eller perlit for at forbedre dræningen.

Overvej alternativer

Hvis din havejord ikke er egnet til højbedet, kan du overveje at købe en god kvalitet af jordblanding specielt designet til højbede. Dette sikrer, at du har en afbalanceret og næringsrig jord.

 

Hvor meget jord skal du bruge i et højbed?

Mængden af jord, der kræves til et højbed, afhænger af flere faktorer, herunder størrelsen og dybden af højbedet. Her er nogle generelle retningslinjer:

 

Højde

Hvis du bygger et højbed med en standardhøjde på omkring 30 cm til 60 cm, vil en god tommelfingerregel være at planlægge med cirka 20-30 cm fyldmateriale i bunden og resten fyldes op med jord. Dette kan variere afhængigt af de specifikke krav til dine planter og dine lokale forhold.

Areal

Mængden af jord, du har brug for, afhænger også af højbedets samlede areal. Jo større højbedet er, desto mere jord vil der være brug for. Du kan beregne jordmængden ved at multiplicere længden med bredden og multiplicere det med højden.

Jordtype

Hvis du bruger en let og porøs jordblanding, kan du muligvis reducere den samlede mængde jord, da denne type jord normalt er mere luftig og drænende. Hvis du bruger tungere jordtyper, kan det være nødvendigt at øge mængden af fyldmateriale for at forhindre dårlig dræning.

Fyldmateriale

Fyldmaterialet i bunden af højbedet kan bestå af ting som grene, halm, blade, og kompost. Dette fyldmateriale hjælper med at forbedre dræningen og luftcirkulationen. Den mængde fyldmateriale kan variere, men en tykkelse på omkring 20-30 cm er almindelig.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på gravearbejde her

Derfor skal du finde din hjælp her

  • Nemt, hurtigt og gratis at indhente tilbud
  • Spar penge ved at få et skarpt tilbud
  • Støt lokalt – find din nærmeste fagmand